Avatar

T6nu

14.05.2018 20:03:53

Kevad ja päikeselised ilmad toovad teemaks auto puhastuse ja ka salongis oleva mustuse- nii tulevad nähtavale need plekid, mida talvise kaamose ajal ehk ei märganud. Seekordses praktilise nõu artiklis kirjutame auto salongi märgpuhastusest, mis kaotab inetud soolaplekid põhjamatil ja ka istmetel oleva mustuse.

Määrdunud istmete ja põranda puhastamisel on võimalik ka ise vajalik töö ära teha. Vaja on mõni tund aega, seadmeid (pesurit saab õnneks rentida, meie seekordseks partneriks on keemilinepuhastus.com), pesukeemiat (koos pesuri rendiga tuli kaasa), harja ja švammi, vett, garaaži või muud kinnist, suletud ruumi ja piisavalt peale hakkamist.

Meie proovitöö subjektiks on teise põlvkonna Ford Focus, mis on näinud tavalist tööle ja koju sõitmist. Auto salongi seisukord on hea, mõned väiksemad plekid siiski on, mida hallilt tekstiililt võib valguse käes märgata.

Ettevalmistus.
Esmase etapina puhastame põranda ja istmed tolmuimejaga liivast, tolmust. Jalamatid võtame välja, et põrandat puhastada, riidest jalamatte saab järgmises etapis puhastada ka tekstiilipesuriga. Vajadusel saab istmeid ka liigutada, et põhjamatile ei jääks tolmu või graniidikillukesi. Tasub arvestada, et istme all on istmesoojenduse kaablid ning koormusanduri juhe, seega väga hooletult ei tasu tolmuimejaga tegutseda. Kel auto pikemat aega koristamata, võib leida istme alt mõne mündi, ammu kaduma läinud parkimiskella või muud huvitavat. Seame valmis tekstiilipesuri, lisades veeanumasse vee (seda mahub sinna 5-6 liitrit) ja pesuaine. Oma pesemisprotsessi puhul kasutame harja, kuid kellel soov, võib kasutada ka švammi või näiteks üht suuremat ja üht väiksemat harja, et pääseda ligi nurkadele ja soppidele istmete ja keskkonsooli vahel.

Põranda ja istmete pesu.
Pesemisel kasutada aine pihustamist, puhastamist pesuriga tasub teha detaili kaupa- nii on parem ülevaade, mis osad on puhastatud. Puhastamisel piserda pinnale pesukeemiat, et pind oleks niiske ning hõõru harja või švammiga pinda. Pesuri käepidemel on kummagi funktsiooni jaoks kaks nuppu, samuti olenevalt mudelist üks või kaks nuppu masina korpusel.

Teise etapina tuleb pindade loputamine ja liigse vee eemaldamine. Selle puhul tuleb pesuri pesuvee paak tühjendada ja täita värske veega, mõistagi tuleb tühjendada tarvitatud veeanum samuti. Musta veepaagi tühjendamine annab aimduse, kui palju mustust on auto aastatega kogunud.

Mida meeles pidada?
Mitmel autol asuvad salongis põranda all elektroonika blokid, enamasti kõrvalistuja poolel. Seetõttu tasub puhastamisel vee kasutusse pigem tagasihoidlikult suhtuda, et vältida nende kahjustamist. Lage, uksekatteid ja piilareid saab puhastada teiste vahenditega ning nende märjaks saamist tasub vältida. Viimane soovitus toob meid selleni, et liiga palju vett kulutada pesu protsessis tähendab ka rohkem vett, mida mingil määral jääb põhjamatti ja istmetesse ja seetõttu tasub vee kasutusega olla pigem konservatiivne. Nii nagu soovitab fotol olev märk, pole tarvis ka liigselt suruda pesuri vee väljatõmbe otsikut vastu pinda, kuna see võib rikkuda kangast või ka pesurit.

Aeg.
Auto salongi kuivatamiseks tasub arvestada 12 tundi. Väiksemas ja suletud garaažis saad jätta kuivatamise ajal aknad lahti. Kui kasutad suuremat garaaži, kus on rohkem sisse-välja liikumist või on ruumis tolmu õhus, tasub kasutada salongis puhurit ja akende avamisel jätta väike ava tuulutamiseks. Nipp – kui autol on istmesoojendused, saad kuivatamisprotsessi lõpus seda kiirendada, kui jätad auto väljas käima ja lülitad sisse istmesoojendused.