Avatar

markora

04.11.2017 20:08:33

Nüüd, kui vihmarohke suvi on üle läinud sügiseks, on vihm ja hämarus vähendamas nähtavust. Kuid nagu ikka, on autokeemia tootjad mõelnud ka sellele mugava lahenduse. Üheks võimaluseks on kasutada autoklaasidel vetthülgavat kaitset, mida pakuvad autokeemia tooted. Kaubandusvõrgus on need müügil eri nimetustega, selles loos proovisime Motip´i “Rain away” nimetusega pihustiga pudelis müüdavat ainet.

Kasutamine on üsna lihtne ega võta palju aega. Klaasid tuleb eelnevalt puhastada ja kuivatada. Aine pihustada klaasile ja lasta sellel paar minutit kuivada, seejärel hõõruda puhta lapiga klaasipinnalt aine jäägid. Kõige enam kasutatakse seda esiklaasil, kuid mõistagi saab seda kasutada ka küljeakendel ning peeglitel.

On sellest siis kasu?

Efekt on näha ka juuresolevatel fotodel. Klaasilt, millele on aine peale kantud, valgub vesi kiirelt maha ja moodustab väikeseid veepiisku. Töötlemata osal jääb vesi ühtlasena klaasile ja voolab aeglaselt maha. Sõitmise ajal on efekt märgata just suuremal kiirusel – alates 60 kilomeetrit tunnis. Nii on maanteel kergema vihmasaju korral üsna mugav, et vesi voolab iseenesest maha ning pole vaja kojamehi sisse lülitada. Vaid üsna tugeva saju või pori korral on vaja siiski nende abi, kuid vähem kui tavaliselt. Küljeklaasidel on samuti aru saada erinevusest. Vesi voolab kiiremini maha, samuti jätab väiksemaid tilke, mistõttu tolm ja sademetes olevad peenosakesed ei muuda klaasi nii kiirelt mustaks. Samuti muudab see klaasi puhastamise putukaplekkidest ja väljaspoole kojameeste tööala jäävast porist lihtsamaks.

Kaua see aine peal püsib?

Olenevalt tootjast ja auto kasutusest üks kuu kuni kaks esiklaasil ja küljeklaasidel kauem – umbes kolm kuud. Üldiselt võib öelda, et suvisel ajal kestab kaitsev kate kauem, ning sügis-talvel, kui vihma ja soolaseguse lörtsi tõttu aine kiiremini maha kulub, vähem.

Millise tootja oma on parim?

Selles osas on kindlasti autoomanike kogemused erinevad. Kasutajad on kiitnud Aquapeli toodangut, mis kestab märksa kauem kui teiste tootjate analoogsed vahendid. Ka laialt levinud Turtlewaxi puhul on mainitud, et kuna lisatud on vähe kõrvalaineid, toimib see üsna hästi. Nii on ka mõni autoomanik märganud, et “Rain X” puhul kipub see porise ilmaga kiiremini maha kuluma kui konkurentide toodangu kasutamisel.

Mida võiks veel vaadata?

Mitmed autopesulad pakuvad ka klaasivahaga akende töötlemist. Selle põhifunktsioon on sama, kuid lisaks muudab klaaside puhastamise hõlpsamaks. Hind on küll kõrgem, kuid toimeaeg mõnevõrra pikem.

Kuskohast leida?

Müüakse seda nii autokeemiat müüvates kauplustes kui ka supermarketites. Kel soov alguses proovida, kas sellest ikka kasu on, saab osta vahendi üsna soodsalt. Meie poolt testitud aine pudel
maksab alla 10 euro ning ainet jätkub üsna mitmeks korraks.